Labrador Retriever

Labrador Retrievers zijn stevige, compacte honden. Ze hebben een sterk lijf en stevige poten. De maximale hoogte voor een reu is 60 cm. Hierdoor vallen ze in de categorie middelgrote hond, maar door hun stevige bouw kunnen ze veel groter tonen. Het gewicht varieert van 38 kg voor een grote reu tot 25 kg voor een kleiner teefje. Honden die voor werk en jacht zijn gefokt zijn vaak langer, met een wat lichtere bouw.

Labrador Retrievers kun je gemakkelijk herkennen aan hun kop, hangoren en grote, expressieve ogen. Twee handelsmerken van de Labrador zijn de dikke, maar nogal korte dubbellaagse vacht, die zeer waterafstotend is, en de bekende 'otterstaart'. De staart is dik en stevig en is hoog ingeplant. De voeten hebben vliezen tussen de tenen, die van pas komen bij het zwemmen. De kleur kan variëren van zwart tot chocoladebruin, en van rood/geel tot zelfs bijna wit.

De Labrador Retriever is een ras dat redelijk snel volwassen wordt. Hij bereikt de volwassen schouderhoogte als hij een halfjaar tot een jaar oud is, maar kan nog iets in de breedte groeien tot hij twee jaar oud is.

Persoonlijkheid:

Labrador Retrievers zijn over het algemeen uitstekende gezinshonden, zolang u er rekening mee houdt dat ze moeten bewegen en getraind worden. Retrievers zijn gefokt om hard te werken en ze vinden het heerlijk om een bezigheid te hebben en de baas te volgen in zijn activiteiten.

Labradors kunnen gewoonlijk goed met andere honden en kinderen opschieten, zo lang training hun natuurlijke uitbundigheid heeft gedempt. Het zijn sterke honden en ze hebben op jonge leeftijd opvoeding en gehoorzaamheidstraining nodig.

Dankzij hun energieke natuur, hebben Labradors dagelijks voldoende beweging en aandacht nodig.  Enkel een wandelingetje om de behoefte te doen is niet voldoende.

Amerikaanse Labradors, zijn energiek, terwijl sommigen uit een showlijn een echte bankhanger kunnen worden. Kauwen is belangrijk bij jonge labradors, omdat het sterke apporteerinstinct voor een orale fixatie zorgt. Stevige kauwspeeltjes, beweging en training helpen hierbij.

Labradors hebben de neiging om hun huis en haard te beschermen, maar zullen bezoekers gewoonlijk ook hartelijk begroeten.

Gezondheid

Zoals elk ras heeft ook de Labrador Retriever bij het ras voorkomende ziektes en aandoeningen. Op LICG.nl staat uitgebreide informatie over het ras, wat de risico's zijn van het ras en waar je rekening mee moet houden als je een labrador in huis neemt. Het is belangrijk op de hoogte te zijn van alle ziektes die voor kunnen komen bij de Labrador Retriever zodat je een weloverwogen beslissing kan maken over het wel of niet houden van een Labrador Retriever. Onze ouderdieren worden zonder uitzondering getest op voorkomende ziektes waaronder o.a. HD-ED om een zo goed mogelijke start te maken; helaas geeft dit geen garantie dat een pup niet toch een van deze afwijkingen kan krijgen.

Onze honden

We hebben in onze kennel de Amerikaanse werklijn labrador. We hebben overwegend Duitse honden met een Amerikaanse achtergrond. We houden van het vriendelijke, aanhankelijke en extraverte karakter van deze honden. Ze zijn gericht op de baas, energiek, goed trainbaar en vriendelijk. Werklijn labradors zijn actieve honden die passen bij mensen met een actieve levensstijl. Lange wandelingen, buiten zijn en met de hond aan de slag gaan zijn belangrijk. Bij de Nederlandse verenigingen zijn de kleuren zilver, charcoal, foxred en merle niet erkend.  We zijn aangesloten bij de Duitse rasvereniging en bond, de kleuren zijn daar geregistreerd en op deze manier kennen we de achtergrond, afstamming en gezondheidsgeschiedenis van onze honden en de dek reuen. Onze honden en dek reuen zijn genetisch, röntgenologisch en klinisch op gezondheid onderzocht en goedgekeurd. Dit is voor ons een belangrijk aandachtspunt. De levensvreugde van onze honden is een belangrijke kernwaarde in onze kennel. 

Foto links showlijn, foto rechts jachtlijn:

Geschiedenis:

Vroeg in de 19e eeuw werden sommige van de multi-inzetbare honden die in Noord-Amerika (hoofdzakelijk Canada) door jagers werden gebruikt terug naar Groot-Brittannië verscheept. Veel van deze 'waterhonden' waren van het Newfoundlandertype, maar de kleinere werden vaak 'St John's' honden genoemd. In Groot-Brittannië werd het ras ontwikkeld en verfijnd (waarschijnlijk met wat inbreng van de Flatcoated Retriever) tot het ras zoals we het tegenwoordig kennen.

Zoals de naam al doet vermoeden ('retrieving' betekent apporteren), zijn Labrador Retrievers gefokt voor en geselecteerd op hun uitstekende apporteervermogen, met name uit het water. Ze hebben samengewerkt met eendenjagers onder allerlei weersomstandigheden. Hun intelligentie en verlangen om samen te werken met de mens, heeft geleid tot vele andere taken en heeft bijgedragen aan hun huidige status van populair huisdier. Labradors excelleren vandaag de dag als hulp- en geleidehond, gezinshond, speurhond voor leger, douane en brandweer, reddingshond en als jacht- en competitiehond.

De goede aard van het ras heeft ervoor gezorgd dat het met stip op één staat in Amerika, een positie die het graag wil behouden. Ondanks hun faam als huisdier voor binnen, voelen ze zich buitenshuis nog beter thuis. Het moet niet vergeten worden dat Labradors diep van binnen waterapporteurs zijn. Van jongs af aan tonen pups een sterk verlangen om dingen rond te slepen en voelen ze zich sterk aangetrokken tot het water, al is het maar een modderpoeltje!