Honden zwemmen

Wanneer mag je jonge hond zwemmen, en hoe pak je dat aan ?

 

honden zwemmen

 

Labradors houden van water ! De zee, een meer en zelfs het kleinste modderplasje zijn onweerstaanbaar voor de gemiddelde Labrador. De een zal het bij pootje baden houden, terwijl de ander met een volle snoekduik te water gaat. Het is per hond verschillend en dat is ok. 

 

Vanaf wanneer mag je hond zwemmen?

Wacht tot je hond al zijn inentingen heeft gehad zodat hij goed beschermd is. Niets staat je daarna nog in de weg om hem het water in te laten gaan. Gebruik daarbij wel je gezond verstand. Een jonge pup heeft vanzelfsprekend nog geen ervaring, en kan zichzelf in zijn enthousiasme in de problemen brengen. 

 

Gebruik in het begin een lange lijn

Hiermee voorkom je dat hij te ver het water in gaat, en als er iets mis gaat kun je hem snel terug halen. 

 

Ga samen met een ervaren hond

Dit zal je hond vertrouwen geven, hij heeft een voorbeeld. Gebruik de lange lijn. 

 

honden zwemmen, fret en silver

 

Let op met diep water

Kijk voordat je je hond in het water laat gaan naar de honden die al in het water zijn. Tot waar kunnen ze lopen, en vanaf welk punt moeten ze zwemmen. Laat je jonge hond de eerste keren alleen in het ondiepe stuk. Hiervoor gebruik je de lange lijn. Hiermee voorkom je dat ze plots kopje onder gaan. Een jonge hond kan daar erg van schrikken en is daar de komende paar zwempogingen nog van onder de indruk. 

 

Dwing niet

Laat je hond verkennen op zijn eigen tempo.

Sommige honden hebben maanden nodig om het diepe in te gaan, anderen gaan de eerste keer al meteen zwemmen. Dwing je hond niet het water in, je hond zal water gaan associëren met angst of dwang. Probeer samen met je hond het water in te lopen, of met een speeltje te spelen in het ondiepe. 

 

Zee, golven en zout water

Honden vinden de golven aan het strand vaak erg leuk, als ze er eenmaal kennis mee hebben gemaakt. Laat ze op hun gemak kijken en wennen. Veel honden springen en happen met veel plezier in de golven. Daardoor kunnen ze zout water binnen krijgen. Dat is niet erg. Ze kunnen door het zoute water wel wat diarree krijgen. Zorg voor voldoende drinkwater. 

 

Stilstaand water

Let op met stilstaand water. Vooral in de warmste zomermaanden kunnen in plassen bacteriën of algen ontstaan die je hond ernstig ziek kunnen maken. Laat je hond niet bij het water als je het niet vertrouwt.

 

Cold water tail

Cold water tail oftewel Koud water staart ontstaat door overmatige inspanning van de staartspieren. Het kan gebeuren als een hond voor het eerst in lange tijd weer gaat zwemmen. Door koud water wordt de bloeddoorstroming in de staart minder en ontstaat sneller spierverzuring. 

Hoe ziet Koud water staart eruit? 

De staart van de hond is slap en hangt verticaal af vanaf 1/3 van de staartbasis. De staart van de hond hangt er een beetje zielig bij. Kwispelen lukt niet. Bij de staartbasis is het vaak pijnlijk voor de hond.

Geef de hond rust en raadpleeg eventueel de dierenarts voor een pijnstiller.

 

honden zwemmen colette obi en bo

Onze zwem tips

 

Bouw rustig op in het eigen tempo van je hond.

Gebruik in het begin een lange lijn.

Gebruik je gezond verstand.

Geniet samen met je hond :)